Sušare

Sušara SK – 78

Samostojeći objekt iz aluminijskih panela ispunjenih staklenom vunom s kompletnom opremom.

Dimenzije sušare:

širina 6,73 m
dužina  7,24 m
visina  5,6 m
visina za utovar 4,1 m
kapacitet  60 m3

 

Izvedba
Noseća konstrukcija, stranice i strop sušare izrađeni su iz vrlo izdržljivih i otpornih na koroziju al. profila PA-38TD i aluminijskog lima (AlMg3) debljine 1,5 mm. Između sebe su spojeni nehrđajućim vijcima i zabrtvljeni specijalnim ljepilom. U bočnim stranicama su specijalna ojačanja protiv uganuća kod punjenja sušare. Vanjski plašt je od trapeznog lima. Kao izolacija služi mineralna tvrda vuna debljine 150 mm, koja posjeduje elastičnost, prigušuje buku, nije zapaljiva i otporna je na smanjivanje volumena (dosjedanje) – koeficijent K=003W/m²K
Termični mostovi su eliminirani ugradnjom specijalne trake koja je ujedno i izolator zvuka.
Debljina izolacije stropa je 200 mm. Da se izbjegnu toplinski mostovi izolacija je slagana u 3, a na stropu u 4 sloja po 50 mm.

Vrata
Izrađena su u jednom komadu, podnose se podiznim mehanizmom i pomiču u jednu stranu. Pomicanje se izvodi kolicima po masivnoj vodilici iznad gornjeg okvira vrata. Na unutarnjim rubovima vrata učvršćena je profilna guma otporna na temperaturu i agresivne pare.

Provjetravanje
Ugrađeni su energoštedljivi reverzijni rotori iz tlačnog lijeva. Rotor s lopaticama balansiran je statički i dinamički, a motor je izveden u H izolaciji- proizvođača SIEMENS otporan na temperaturu i kiseline.
Svaki ventilator troši 19% manje energije od bilo kojeg drugog istog kapaciteta.
Da bi protok zraka kroz slog dasaka bio ravnomjeran ispod stropa se montira zavjesa koja se spušta kod isušivanja dasaka.

Grijanje komore
Količina potrebne toplinske energije zavisi od početne i krajnje vlažnosti dasaka, količine uloženog materijala, vremenskom programu sušenja i nekih drugih manje značajnih čimbenika, na pr. aktualnim vremenskim uvjetima.
• ugrađuju se visokoefektivni nehrđajući (INOX+aluminij) bimetalni vodni grijači.. Moguć je rad i na nižim parametrima kotlovnice. Budući da nema skokova temperature omogućeno je ravnomjerno, brzo i ekonomično sušenje uloženog drveta.

Odzračnici
Odzračnici su izvedeni iz aluminijskog lima i smješteni na krovu sušare ili na prednjoj i zadnjoj strani.
Funkcioniranje osiguravaju BELIMO motori kojima upravlja komandni ormar sušare.
Osovine i uležištenja su i z kromonikla a specijalni ležaji imaju otpornost na teške uvjete (mraz, vlaga). Njegov zadatak je odvođenje viška vlage koju kontrolira komandni ormar.

Komandni sistem MSSD – 02
Automatski sistem upravljanja vodi optimalno proces sušenja.
U najkraćem mogućem roku imat ćete suhu dasku na raspolaganju.
Izvedba komandnog ormara omogućuje upravljanje sušarom sa servisnog punkta tj. ugradnjom GSM modula moguća je kontrola procesa sa mjesta gdje postoji GMS signal bez obzira na udanjenost od sušare.
Ormar upravlja reverzibilnim ciklusom ventilatora , pumpama, troputnim ventilima, posjeduje osiguranja od dodirnog napona i osiguranje od gubitka faze te program nadzora i vizualizacije na računalu.

Komora radi u punoj automatici.

Potrebno je zadati:

- vrstu drveta
- debljinu drveta
- krajnju vlažnost